Nieuwsbrief oktober

05-10-2017
In deze nieuwsbrief aandacht voor:
De Vreedzame school
Data MR vergadering
Digitale boekenkast (schoolgids en gedragscode)
De gymleraar en de vervangster van juf Manon
Dit is de maandelijkse nieuwsbrief van basisschool de Steenen Brug
klik website
Inhoudsopgave


De Vreedzame school

Data MR vergadering

Digitale boekenkast

Even voorstellen (1)

Even voorstellen (2)
 
 

De Vreedzame school


Bij ons op school hanteren wij de methode van De Vreedzame school al voor het derde jaar. De afgelopen twee schooljaren hebben wij op teamniveau een scholing gevolgd om deze methode zo goed mogelijk aan te kunnen bieden. Graag wil ik jullie middels enkele berichten in de maandelijkse nieuwsbrief informeren over hetgeen wat de kinderen gedurende het jaar leren.  

In Blok 1 ‘We horen bij elkaar’ hebben de kinderen geleerd:
  • om te praten over de sfeer in de groep
  • om elkaar opstekers te geven, iets positief te zeggen over iemand en wat dat met iemand doet
  • om een takenlijst voor in de klas te maken en de taken eerlijk te verdelen
  • dat iedereen een eigen mening mag hebben
  • om met de klas een afsprakenposter te maken waarop staat hoe je met elkaar omgaat
  • dat er ook regels zijn die de leerkracht aangeeft
  • om samen te werken
Hoort u van uw kind over ‘opstekers’ en ‘afbrekers’?
Vraag er naar en praat er over. Laat uw kind weten wanneer hij of zij  een ‘afbreker’ aan iemand geeft. Vraag hoe dat voor die ander is. Stimuleer om ‘opstekers’ te geven.  Doet u dat zelf ook naar uw kind en noem daarbij dan de term ‘opsteker’.

Blok 2  'We lossen conflicten zelf op'  
Het doel van de lessen in dit blok is kinderen te leren om op een positieve manier met conflicten om te gaan. De lessen zijn onder andere gericht op het verschil tussen conflict en ruzie. Een conflict is een verschil van mening: je wilt bijvoorbeeld allebei iets anders doen of hebben. Bij een conflict wil je een oplossing bedenken waar je allebei tevreden mee bent. Je zoekt naar win-win oplossingen.
Conflicten horen bij het leven. Wanneer conflicten met geweld gepaard gaan, spreken we van ruzie. We leren kinderen dat je op drie manieren kunt reageren op een conflict. Of je loopt weg, je zegt niet wat je ervan vindt. Of je reageert agressief, je bent boos en wordt driftig. Of je staat stevig, je komt op voor jezelf en houdt ook rekening met de ander: je zoekt naar een win-win-oplossing.
In groep 1 en 2 leren de kinderen zelf hun conflicten  op te lossen  met behulp van de LOS HET OP-KAART. In groep 3 tot en met 8 leren de kinderen dat  met behulp van het stappenplan PRAAT HET UIT. In de bovenbouw gaan de lessen over kritisch naar jezelf kijken, hoe je met je eigen mening en met kritiek omgaat. 

Mediatorentraining
Sinds 21 september is de tweede mediatorentraining gestart. 11 kinderen uit groep 6,7 en 8 ondergaan de komende weken een training om tot gecertificeerde mediatoren opgeleid te worden.
 

Data MR vergaderingen 


maandag 11 december tussen 19:00 en 20:30 uur
dinsdag 20 februari tussen 19:00 en 20:30 uur
maandag 09 april tussen 19:00 en 20:30 uur
woensdag 20 juni tussen 17:30 en 18:30 uur

 

Digitale boekenkast


Wist u dat u in de digitale boekenkast van Ouderportaal de nieuwe schoolgids kunt inzien? 
Naast de nieuwe schoolgids heb ik bij protocollen ons meest recente versie van "Gedragscode" gepubliceerd. De gedragscode is een richtlijn voor een wenselijke en professionele pedagogische beroepshouding wat betreft de omgang met en tussen leerlingen, collega's en ouders en dient een bijdrage te leveren aan het creëren veilig leer- en werkklimaat op school. Deze gedragscode is voor alle 23 Swalm en Roer scholen van toepassing. 
 

Even voorstellen(1)


Juffrouw Manon (van groep 3) gaat vanaf 6 november met zwangerschapsverlof. Haar werkzaamheden worden overgenomen door juffrouw Felice en juffrouw Anouk. Graag stelt juffrouw Anouk zich aan jullie voor:

Mijn naam is Anouk Titulaer. Ik ben 27 jaar en sinds 2012 werkzaam in het basisonderwijs. Ik heb twee jaar in het speciaal onderwijs mogen werken en een jaar veel mogen vervangen in Venlo. Inmiddels ben ik nu 2 jaar met veel plezier werkzaam bij stichting Swalm en Roer. Ik woon samen met mijn vriend in Venlo. In mijn vrije tijd ben ik graag in de sportschool en breng ik graag tijd door met familie en vrienden. Mijn passie is koken, met kinderen werken en reizen. Ik wil het liefst zoveel mogelijk van de wereld zien.

Ik verheug me op de komende tijd in groep 3 op de Steenen Brug en als u nog vragen heeft kom gerust langs!

 

Even voorstellen (2)


De nieuwe gymleraar van onze school:

Mijn naam is Bram Kessels, 25 jaar en ik woon in Koningslust. In mijn vrije tijd doe ik aan voetbal, hardlopen en af en toe tennis. Daarnaast ben ik vaak te vinden met vrienden of mijn teamgenoten, waar ik graag een biertje mee drink. Samen met mijn vriendin zijn we bezig met de bouwplannen voor ons eigen huisje, dit moet ik juli 2018 klaar zijn.

Sinds dit schooljaar ben ik ingehuurd door Sportservice om de gymlessen te geven op De Steenen Brug en op de ST. Theresia school. Naast werken bij Sportservice, geef ik ook nog zwemles bij een zwemschool in Venlo. Beide banen zijn goed te combineren en doe ik met veel plezier. In de korte periode dat ik nu werkzaam ben op De Steenen Brug, heb ik al veel leuke momenten mogen meemaken. Ik merk dat de leerlingen van erg enthousiast en leergierig zijn! Ook is de motivatie enorm, waardoor het erg leuk is om samen te werken met de leerlingen.

Hopelijk mag ik samen met de leerlingen komend jaar nog vele leuke gymlessen meemaken, zodat ik van hun kan leren en de leerlingen van mij.