Tips vanuit het CJG

31-01-2018

Taakjes in huis

Kinderen leren veel van regelmatig meehelpen in de huishouding. Ze krijgen gevoel voor verantwoordelijkheid en zelfdiscipline. Daar hebben ze nu en later in hun leven veel plezier van. Als iedereen in het gezin bepaalde klusjes doet, heb je bovendien meer tijd om leuke dingen met elkaar te doen. Hier 3 tips:

1. Als kinderen het leuk vinden om zelf een boodschap te doen, geef ze dan de kans. Dan Bouw het op door ze eerst de opdracht in de supermarkt te geven om iets van het lijstje te zoeken. En later door ze zelfstandig een boodschap te laten doen.

2. Laat kinderen helpen bij het dekken en/of afruimen van de tafel. Je kunt bij meerder kinderen ook een verdeling maken en hier in rouleren. Voorkom een dagelijkse discussie door op de kalender te schrijven wie wat welke dag moet doen.

3. Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen zelf hun kamer opruimen en kleding in de wasmand doen. Verbind daar ook de logische consequentie aan, dat als je was niet in de wasmand ligt, het ook niet uitgewassen wordt. Hierdoor leren ze verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen handelen.

 

 

_______________________________________________________________________